Wist u dat: het eten uit een voerbakje niet natuurlijk is voor katten?

Home/Wist u dat: het eten uit een voerbakje niet natuurlijk is voor katten?

Wist u dat: het eten uit een voerbakje niet natuurlijk is voor katten?

Het eten uit een voerbakje helemaal niet natuurlijk is voor katten?

Praktisch iedereen zal hier met ‘ja’op antwoorden. Toch geeft merendeel van de mensen zijn/haar kat te eten uit een bakje; katten vinden dit prima en voor ons is het gemakkelijk. Zo doen we het al jaren. Maar in de natuur krijgt een dier het ook niet zo voorgeschoteld, ze moeten er voor werken! Er zijn tegenwoordig tal van voerspelletjes voor dieren op de markt (zie foto), zodat ze iets moeten doen voordat ze bij de brokjes kunnen.Lily met activity spel

Ook kunt u zelf zonder geld uit te hoeven geven voerspelletjes maken voor uw kat.

Er zijn heel veel dingen te bedenken, zoals meerdere keuken- of toiletrollen als een piramide bij elkaar binden en hierin de brokjes verstoppen (zie foto), of de brokjes in een lege eierdoos doen, zodat ze eruit gevist moeten worden. Ook het simpel verstoppen, zodat de kat ze moet zoeken, of het weggooien zodat de kat erop moet ‘jagen’ vinden veel katten leuk om te doen. Als ze altijd gewend zijn geweest hun eten in een bakje te krijgen, moeten ze het wel even leren en de één is hiermee sneller als de ander en elke kat zal zijn voorkeur hebben voor een bepaald spel. Zo is mijn Luna helemaal gek van de keukenrollen en het achterna rennen van brokjes, maar snapt ze niks van het spel met de ronde schijfjes, die Lily met gemak doet. Lily is een kei in het opspeuren van verstopte brokjes, ze stopt niet voordat ze ze allemaal heeft!

Luna met keukenrollenspel

Er zitten meerdere voordelen aan het niet (alleen) voeren uit bakjes, n.l.:

– de kat kan niet te snel zijn eten opschrokken, wat beter is voor de spijsvertering.
– het is uitdagend voor de kat om te doen, vooral binnenkatten hebben nogal eens te maken met verveling.
– net als bij mensen het geestelijk bezig blijven jong houdt, geldt dat ook voor katten.
– het helpt overgewicht tegen te gaan; ongeveer 40% van de katten in Nederland is te zwaar.
– het is voor onszelf ook erg leuk om je kat zo actief en vaak fanatiek bezig te zien!

Wat ook verstandig is om te doen wanneer u meerdere katten heeft en u geeft ze eten uit bakjes, is om de bakjes niet naast elkaar te zetten. Dit kan namelijk stress geven bij uw kat(ten). Dit is afhankelijk van hoe goed de katten met elkaar om gaan, maar de meeste katten eten rustiger wanneer de bakjes minimaal 2 meter uit elkaar staan en het liefst in een andere ruimte als het gaat om katten die geen dikke maatjes zijn met elkaar. Je kan zien aan je kat of hij/zij stress heeft tijdens het eten, als hij/zij niet geheel gaat zitten, als zijn/haar oren naar opzij gedraaid zijn, als hij/zij schrokt en als hij/zij de hele tijd opkijkt naar de andere kat(ten).

donderdag 2 mei 2013|Wist u dat...|