Kattengedrag leren kennen

Home/Kattengedrag leren kennen

Kattengedrag leren kennen

Kattengedrag is een onderwerp waar we nog veel over kunnen leren.

Veel katteneigenaren zijn niet of nauwelijks op de hoogte van normaal kattengedrag. Het zou echter goed zijn als (toekomstige) katteneigenaren meer weten over het (natuurlijke) gedrag van hun kat. Het zou namelijk heel veel gedragsproblemen kunnen voorkomen.
Als u heeft besloten om een kat aan te schaffen is het verstandig om u te laten informeren welke kat bij u (en uw gezin) past.
Bengaal in kattendorpVeel mensen kiezen een kat uit op zijn uiterlijk, maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is het karakter. Kattenrassen verschillen onderling in karaktereigenschappen en dat wordt soms vergeten. Een kat is immers een kat! Daardoor kan het achteraf tegenvallen als de kat in huis is. U had misschien gehoopt op een kat die van knuffelen houdt. Nu heeft hij wel de mooie vlekken in de vacht, waarop u hem heeft uitgezocht, maar van knuffelen moet hij niks weten! Natuurlijk is het niet gezegd dat als je een bepaald ras kiest dat elke kat binnen dat ras precies hetzelfde karakter heeft, maar globaal gezien zal het over het algemeen wel overeenkomen. Kiest u voor een kitten of volwassen kat? Voor een poes of een kater?

Wanneer de leefomgeving niet voldoet aan de eisen van de kat, kunnen er gedragsproblemen ontstaan in de vorm van bijvoorbeeld, sproeien, agressie, stress, angst, onzindelijkheid, verveling etc.

Daarom is naast het zorgvuldig uitzoeken van een kat, ook belangrijk kennis op te doen over de verzorging, leefbehoeften en kattengedrag. Zo bent u blij bent met de kat, maar kan de kat ook gelukkig zijn in zijn nieuwe huis. Wist u bijvoorbeeld dat een kat niet alleen aan voorwerpen krabt om zijn nagels te scherpen, maar vooral om feromonen (een soort geurtjes) af te zetten? Kat krabt aan boomHet is dan ook aan te raden (verschillende) krabgelegenheden in huis te hebben, anders heeft u kans dat de kat aan uw meubels begint.

Als u een kitten heeft uitgezocht die bij u past en u heeft alles in huis wat hij/zij nodig heeft, komt het volgende punt: de socialisatie.

Daarmee wordt bedoeld dat het katje in de eerste periode van zijn leven zo veel mogelijk positieve ervaringen opdoet met andere diersoorten, mensen, situaties etc. Deze periode duurt tot ongeveer een leeftijd van 14 weken en wordt de socialisatieperiode genoemd. In deze periode wordt het dier gevormd tot de kat die hij zal zijn. Alles wat in die periode geleerd of juist niet geleerd wordt is op latere leeftijd vaak lastiger te veranderen. Daarom is het ontzettend belangrijk om in deze periode tijd en energie te investeren.

vrijdag 22 mei 2015|Gedrag, Katten|