Katteninfo

Home/Katteninfo/

Kattengedrag leren kennen

Kattengedrag is een onderwerp waar we nog veel over kunnen leren.

Veel katteneigenaren zijn niet of nauwelijks op de hoogte van normaal kattengedrag. Het zou echter goed zijn als (toekomstige) katteneigenaren meer weten over het (natuurlijke) gedrag van hun kat. Het zou namelijk heel veel gedragsproblemen kunnen voorkomen.
Als u heeft besloten om een kat aan te schaffen is het verstandig om u te laten informeren welke kat bij u (en uw gezin) past.
Bengaal in kattendorpVeel mensen kiezen een kat uit op zijn uiterlijk, maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is het karakter. Kattenrassen verschillen onderling in karaktereigenschappen en dat wordt soms vergeten. Een kat is immers een kat! Daardoor kan het achteraf tegenvallen als de kat in huis is.

vrijdag 22 mei 2015|Gedrag, Katten|

Vuurwerkangst bij katten

Vuurwerkangst bij katten, wie kent het niet? U heeft een leuke avond gepland om het jaar knallend af te sluiten, maar wilt uw kat(ten) niet alleen thuis laten. Een hele herkenbare situatie bij veel katteneigenaren.

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst bij katten die te maken heeft met overlevingsdrang. De meeste katten proberen weg te vluchten onder het bed of de bank. Vuurwerkangst bij katten op de avond zelf is erg vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dit wil zeggen dat uw kat naast de vuurwerkangst ook in het dagelijks leven schrik kan krijgen voor andere geluiden waar deze voorheen niet bang voor was.

donderdag 11 december 2014|Gedrag, Katten|

Wist u dat: een kattenpension meestal geen leuke ervaring is voor een kat?

Katten zijn omgevingsdieren, dat wil zeggen dat ze een territorium hebben waar ze nogal aan gehecht zijn en dus over het algemeen liever niet onder gebracht worden in een vreemde omgeving in een kattenpension.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste katten (anders dan bij honden) meer aan hun omgeving gehecht zijn dan aan bijvoorbeeld hun eigenaren. Ik weet het, dit is niet leuk voor ons als katteneigenaar om te horen, maar toch is het zo… Uitzonderingen daargelaten. Nu hebben we natuurlijk allemaal zo’n uitzondering in huis đŸ˜‰ Haal een hond uit zijn territorium en hij zal meestal snel gewend zijn aan de nieuwe plek. Bij katten is dit vaak anders, tenzij ze als kitten vaak zijn meegenomen naar andere plekken en daar goede ervaringen mee hebben gehad. Veel katten hebben al stress van het vervoer en dat ze daarna in een vreemde omgeving terecht komen, met vaak andere katten of in

woensdag 16 oktober 2013|Wist u dat...|

Wist u dat: er heel veel te vertellen valt over kattencommunicatie?

Katten gebruiken veel lichaamstaal wanneer ze met elkaar of met ons communiceren.

Veel signalen zijn echter heel subtiel, veel subtieler dan bij een hond. Daarom is het lastig om in te schatten hoe een kat zich voelt als je niks van kattencommunicatie af weet. De stand van de oren zegt veel, net als de stand van de staart. Als een kat zijn oren een beetje opzij gericht houdt (en hij doet dit niet omdat hij even iets hoort), dan is hij geĂ¯rriteerd door het Ă©Ă©n of ander. Als een kat vaak zijn oren zo heeft, ook als hij in rust is, dan kan dat duiden op pijn of ongemak.

GeĂ¯rriteerde kat

Als een kat met zijn staart zwiept is hij meestal ook geĂ¯rriteerd. Als u hem aan het aaien bent bijvoorbeeld en hij zwiept met de staart,

donderdag 11 juli 2013|Wist u dat...|

Wist u dat: Katten slechte drinkers zijn?

Wist u dat…

Gedomesticeerde katten (huiskatten) afstammen van de Afrikaanse kat en hun voorouders in de woestijn leefden en deze het dus met weinig water moesten doen?

Daarom zit het in de genen dat katten een slecht dorstmechanisme hebben. Te weinig drinken kan zorgen voor lichamelijke problemen. Zo zijn blaasproblemen veel voorkomend bij katten, denk aan blaasontsteking en/of blaasgruis en op latere leeftijd krijgen veel katten last van nierproblemen, ook obstipatie kan voorkomen door te weinig vochtopname. Het is dus belangrijk voor katten (net als voor mensen) om voldoende water binnen te krijgen, dat houdt in, ongeveer 50ml/kg kat per dag. Wanneer een kat natvoer krijgt, zit hier een gedeelte van het benodigde vocht al in, dus dan zal de kat minder water hoeven te drinken.

U merkt dat uw kat (te) weinig drinkt, wat kunt u er dan aan doen om hem/haar meer te laten drinken?

– zet meerdere drinkbakjes (het liefst wat

donderdag 2 mei 2013|Wist u dat...|

Wist u dat: het eten uit een voerbakje niet natuurlijk is voor katten?

Het eten uit een voerbakje helemaal niet natuurlijk is voor katten?

Praktisch iedereen zal hier met ‘ja’op antwoorden. Toch geeft merendeel van de mensen zijn/haar kat te eten uit een bakje; katten vinden dit prima en voor ons is het gemakkelijk. Zo doen we het al jaren. Maar in de natuur krijgt een dier het ook niet zo voorgeschoteld, ze moeten er voor werken! Er zijn tegenwoordig tal van voerspelletjes voor dieren op de markt (zie foto), zodat ze iets moeten doen voordat ze bij de brokjes kunnen.Lily met activity spel

Ook kunt u zelf zonder geld uit te hoeven geven voerspelletjes maken voor uw kat.

Er zijn heel veel dingen te bedenken, zoals meerdere keuken- of toiletrollen als een piramide bij elkaar binden en hierin de brokjes verstoppen (zie foto), of de brokjes in een lege

donderdag 2 mei 2013|Wist u dat...|