Wist u dat: een kattenpension meestal geen leuke ervaring is voor een kat?

Home/Wist u dat: een kattenpension meestal geen leuke ervaring is voor een kat?

Wist u dat: een kattenpension meestal geen leuke ervaring is voor een kat?

Katten zijn omgevingsdieren, dat wil zeggen dat ze een territorium hebben waar ze nogal aan gehecht zijn en dus over het algemeen liever niet onder gebracht worden in een vreemde omgeving in een kattenpension.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste katten (anders dan bij honden) meer aan hun omgeving gehecht zijn dan aan bijvoorbeeld hun eigenaren. Ik weet het, dit is niet leuk voor ons als katteneigenaar om te horen, maar toch is het zo… Uitzonderingen daargelaten. Nu hebben we natuurlijk allemaal zo’n uitzondering in huis 😉 Haal een hond uit zijn territorium en hij zal meestal snel gewend zijn aan de nieuwe plek. Bij katten is dit vaak anders, tenzij ze als kitten vaak zijn meegenomen naar andere plekken en daar goede ervaringen mee hebben gehad. Veel katten hebben al stress van het vervoer en dat ze daarna in een vreemde omgeving terecht komen, met vaak andere katten of in een kleine ruimte doet ze geen goed.

Ik hoor van veel eigenaren dat hun kat na een pension bezoek erg van slag was, of zelfs ziek werd.

Dit ziek worden is makkelijk te verklaren; door stress kan de weerstand verminderen waardoor een kat sneller ziek kan worden. Als er dan ook nog andere katten verblijven in dezelfde ruimte is deze kans nog groter door besmetting. Daarnaast zijn katten niet net als honden roedeldieren, dat ze ineens bij andere katten geplaatst worden kan dan ook erg beangstigend en traumatiserend zijn voor een kat. Sommige katten willen niet eten en verstoppen zich gedurende het verblijf in het kattenpension. Een kat slaapt normaal merendeel van de dag, maar je kan je voorstellen dat als je zo bang bent en gestressd dat je geen oog dicht doet. Ook dit draagt weer bij aan een verlaagde weerstand.

Nu wil ik wel duidelijk zeggen dat er uitzonderingen zijn wat katten betreft, sommige katten ervaren minder stress als andere katten (net als bij mensen), dit ligt ook gedeeltelijk aan de socialisatieperiode (zie meer hierover op de pagina “Kattengedrag”). En ook voor kattenpensions geldt dat de één de ander niet is. Er zijn wel degelijk pensions die rekening houden met bovenstaande en een aparte ruime ruimte hebben voor elke kat, zodat de stress beperkt wordt.

Maar over het algemeen verblijven katten toch liever in hun eigen territorium tijdens uw afwezigheid, ook al hebben ze dan tijdelijk minder aandacht. Dit verschilt overigens ook weer per kat. Neem bijvoorbeeld de Siamees, sommigen zul je niet eens een dag alleen kunnen laten, laat staan een week! Dan is het beter om een plek te zoeken waar de kat (bijna) net zo veel aandacht krijgt als bij u thuis. Maar dan is een huiselijke situatie misschien het meest verstandige.

Denk dus goed na wat voor uw kat het beste zou zijn tijdens uw vakantie; een kattenpension of een kattenoppas aan huis?

woensdag 16 oktober 2013|Wist u dat...|