Wist u dat: Katten slechte drinkers zijn?

Home/Wist u dat: Katten slechte drinkers zijn?

Wist u dat: Katten slechte drinkers zijn?

Wist u dat…

Gedomesticeerde katten (huiskatten) afstammen van de Afrikaanse kat en hun voorouders in de woestijn leefden en deze het dus met weinig water moesten doen?

Daarom zit het in de genen dat katten een slecht dorstmechanisme hebben. Te weinig drinken kan zorgen voor lichamelijke problemen. Zo zijn blaasproblemen veel voorkomend bij katten, denk aan blaasontsteking en/of blaasgruis en op latere leeftijd krijgen veel katten last van nierproblemen, ook obstipatie kan voorkomen door te weinig vochtopname. Het is dus belangrijk voor katten (net als voor mensen) om voldoende water binnen te krijgen, dat houdt in, ongeveer 50ml/kg kat per dag. Wanneer een kat natvoer krijgt, zit hier een gedeelte van het benodigde vocht al in, dus dan zal de kat minder water hoeven te drinken.

U merkt dat uw kat (te) weinig drinkt, wat kunt u er dan aan doen om hem/haar meer te laten drinken?

– zet meerdere drinkbakjes (het liefst wat groter qua diameter) op verschillende plaatsen door het huis, het liefst waar de kat geregeld langs loopt.
– zet drink- en eetbakjes niet naast elkaar.
– zet drink- en eetbakjes niet bij de kattenbak in de buurt.
ververs het drinkwater elke dag.
– sommige katten drinken liever niet uit een bakje, maar houden van stromend water. Daarvoor zijn speciale drinkfonteintjes op de markt. Ze zijn er in vele soorten en maten.

U zult zien dat wanneer u bovenstaande dingen aanpast, de kat ineens veel meer kan gaan drinken, wat dus gezond is voor zijn/haar gestel.

Veel katten houden er overigens rare drinkgewoonten op na, zoals uit de kraan, bloemenvaas, vissenkom, toilet of een vies plasje regenwater. Ze schijnen hier een voorkeur voor te hebben boven vers kraanwater in een drinkbakje. Mijn kat Luna drinkt soms door haar pootje in het waterbakje te doen en likt vervolgens het water van haar pootje… Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!

Geef de kat het liefst gewoon water te drinken en zo min mogelijk kattenmelk o.i.d. Koemelk is helemaal niet aan te raden i.v.m. de lactose waar veel katten niet tegen kunnen en diarree van krijgen.

Wanneer uw kat te veel drinkt, of ineens (zonder aanpassingen zoals boven beschreven) veel meer gaat drinken, dan kan het zijn dat hij/zij lichamelijk niet in orde is. Te veel drinken kan duiden op o.a. suikerziekte, nierproblemen, blaasproblemen etc. In dat geval is het zaak om z.s.m. contact op te nemen met een dierenarts, deze kan dan de urine en/of bloed en/of de kat onderzoeken en een diagnose stellen. Het is belangrijk om hiermee niet te wachten, want hoe langer u wacht, des te erger kan het lichaam beschadigd zijn, waardoor een behandeling soms te laat komt.

donderdag 2 mei 2013|Wist u dat...|